lördag 17 mars 2018

Felaktig rapportering från radion om Gävle kommuns bilpool

Idag var det lördagskampanj igen och vårens tema är nytt kommunalråd i Gävle. Det innebär att vi är ute och möter Gävleborna och berättar att kommunen fått ett nytt kommunalråd. Det blir såklart en del intressanta samtal med Gävleborna, allt från nationell politik till det mest lokala men det blir även en och annan fråga om regionen såklart.

Idag kom frågan om kommunen ska börja starta hyrbilsverksamhet, detta utifrån ett inslag som var på radion där rubriken är att alla Gävlebor ska få använda kommunens tjänstebilar. Med denna rubrik kan man tro att vi ska börja hyra ut eller låna ut de bilar som finns i kommunens gemensamma bilpool. Detta är såklart inte så det kommer bli.

2016 fattade kommunfullmäktige beslut om att vi ska upphandla en extern bilpool. Detta kommer då bli på samma sätt som vi moderater drev igenom i Regionen för många år sedan. Det finns idag i Gävle många företag som bara syssla med att hyra ut bilar och det av dessa vi ska hyra bilar för korttidsanvändning, vilket kommer bli både billigare och bättre. Dessutom så gynnas det lokala näringslivet, vilket är viktigt. Alla blir helt enkelt vinnare på en sådan lösning.

Det är olyckligt när radion rapporterar på så sätt man ska ”upplåta kommunledningskontorets 15 tjänstebilar för allmänt bruk” Dessutom kan man tro att det ska vara kostnadsfritt eftersom det står att man ska kunna ”boka och använda bilarna” vilket såklart inte stämmer. Det är alltså kommunen som ska hyra bilar från privat företag som också hyr ut till privatpersoner, och då kan det blir så att privatpersoner kör runt i samma bil som någon kommunanställd hade dagen innan. Skulle det vara så att kommunen eller dess bolag försöker hyra ut eller låna ut kommunens bilar till privatpersoner så kommer det helt klart vara olagligt. Det ingår inte i den kommunala kompetensen, vilket är ganska hårt reglerat i kommunallagen. Det är inte heller något som för oss moderater är önskvärt.

Det är tråkigt med sådana här nyheter som vilseleder radiolyssnarna och Gävleborna. Dessutom får vi Allianspolitiker förklara att det inte stämmer istället för att prata om alla bra saker vi vill göra för Gävleborna, suck!

Länk till radioinslag http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=6907012

Beslut i kommunfullmäktige 2016-05-23:

att förvaltningarnas behov av fordon för del av en dag eller en till flera dagar (korttidsuthyrning) tillgodoses genom att en extern bilpool upphandlas innehållande personbilar och lätta lastbilar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar