söndag 11 juni 2017

Vad avgör valen?


I dagarna spekuleras det vitt och brett om orsaken till utfallet i vårens opinionsundersökningar. Vi moderater genomgår en tuff tid i opinionen och det är nu vårt politiska ledarskap prövas. Vi har tidigare genomgått sådana prövningar.

Efter 8 framgångsrika år i regeringsställning varav de första fyra med en majoritetsregering och de fyra sista i minoritetsregering så tappade Alliansen regeringsmakten 2014. Var det de rödgröna som vann eller Alliansen som förlorade valet? Det vi då kunde konstatera var att en Alliansregering i minoritet byttes ut mot en mycket svagare S-MP regering.

De 8 regeringsåren var de mest framgångsrika åren inom den moderata och borgerlighetens historia. Aldrig tidigare hade en moderat statsminister blivit omvald och var så pass nära att bli omvald ytterligare fyra år. (Hade valrörelsen fortsatt någon vecka till så hade troligen Alliansen vunnit) Att Nya Moderaterna var tiondelars procent från att vara större än socialdemokraterna i ett val får vi aldrig glömma. Att personer efter valet skyllde valförlusten på Fredrik är för mig en gåta, hur kan en partiledare som varit så framgångsrik ses som orsaken. Nu visar även mätningar att Fredrik är den mest populära partiledaren genom historien vilket säger sitt.

När Fredrik valde att lämna partiledarposten så blev det såklart ett vakuum. Partiet valde enhälligt Anna som hans efterträdare och vi gick fram i opinionen och Annas förtroendesiffror var t.o.m. högre än Fredriks.

Att sedan det politiska landskapet har förändrats är inget konstigt. Vi hade rätt politik under Alliansregeringsåren men det är klart att politiken måste anpassas till en ny tid. Det är det som är själva grejen med Nya Moderaterna. Vi ska vara ett parti som alltid är under förnyelse och omprövar vår politik. De partier som inte gör det kommer snabbt bli irrelevanta och försvinna.

Vad ska då vi göra nu?

För det första så måste det interna krypskyttet sluta omedelbart. Jag blir så trött på partikamrater som går ut i media och kräver partiledares avgång eller hela tiden pratar om att vår politik har varit och är fel. Vi har processer i partiet där vi väljer partiledare och vi har processer hur vi utvecklar vår politik, varför deltar man inte i den processen i stället för att lägga tid och energi och talar om att allt är fel.

För det andra så måste vi komma tillbaks till våra grundvärderingar. Varför är vi moderater? Ibland känns det som vi sprutar ut oss olika detaljförslag, vilka i sig är bra men de måste alltid grundas i våra värderingar. Jag tror inte väljarna avgör sitt partival utifrån detaljförslag utan mer utifrån vilka värderingar vi har och vilket förtroende man har för oss.

Till sist måste vi återigen ha en berättelse om hur vi vill att Sverige ska utvecklas. Det var det som gjorde att vi vann 2006 och 2010 och vi måste hitta tillbaks till vår berättelse. Den ska sedan genomsyra i allt det vi gör, från partiledning ända ned till enskilda aktiva i våra föreningar. Hänger inte berättelsen ihop så kommer vi inte vara trovärdiga och vi kommer aldrig vinna några val.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar