söndag 14 maj 2017

Europavecka för att uppmärksamma EU-projektet

Idag avslutas Europaveckan som Gävle kommun arrangerat. Det är ett veckoarrangemang som genomförs varje år under den vecka som Europadagen sammanfallet(9 maj). .

Vi lever i en allt mer orolig omvärld där de högextrema krafterna växer sig starkare i Europa, se utvecklingen i Östeuropa presidentvalet i Frankrike. Det finns en fråga som förenar vänsteraktivister och högerpopulister och det är motståndet mot Europeiska- och internationellt samarbete. När dessa krafter växer är det allt viktigare att vi som tror på öppenhet och Europeiskt samarbete jobbar ännu hårdare för att dessa extremister och isolationister inte ska få fäste i vårt samhälle.

För mig är EU och Europasamarbetet först och främst ett fredsprojekt, det får vi aldrig glömma. Västeuropa har aldrig haft fred unders så lång tid som nu, att Frankrike och Tyskland skulle starta krig idag känns helt främmande. Genom att man ökar samarbetet och utbytet mellan de Europeiska länderna gör att risken för väpnad konflikt undviks.

Grundbultarna i det europeiska samarbetet är de fyra friheterna, fri rörlighet av varor, tjänster, människor och kapital. Det är genom handel och att människor flyttar och reser inom Europa som vi stärker samarbetet och samhörigheten. Dessa friheter är något som vi idag tar för givet, men så har det inte alltid varit.

EU kan också användas för att lösa gemensamma utmaningar där miljöpolitiken är en viktig del. Miljöfarliga utsläpp i naturen begränsas inte av nationella gränser utan därför är det viktigt att vi tillsammans gör det vi kan för minska trycket på vår gemensamma miljö.

Flyktingfrågan är något som på senare år växt sig allt viktigare. Eftersom vi idag har fri rörlighet av människor inom EU så måste vi också lösa flyktingkrisen gemensamt. Europa måste tillsammans ta sitt internationella ansvar och hjälpa de människor som flyr från krig och förföljelse.

Tyvärr så har EU valt att fokusera på mycket som inte hjälper oss i ovanstående, exempel på det är det omfattande jordbruksstödet och alla dessa andra bidrag som ska administreras och betalas ut. Sedan finns det även viss förkärlek att detaljreglera både det ena och det andra. Men bara för att det finns saker som EU gör som inte är bra så innebär det inte att EU är dåligt utan vi ska göra det vi kan att EU ska fokusera på det som är viktigt och våra gemensamma utmaningar.

Vår EU-parlamentariker från regionen Christoffer Fjellner har ett mycket bra uttryck för detta:

”Det som är bra med EU är gratis – det som är dåligt är hur dyrt som helst”

Så denna vecka har vi uppmärksammat EU och Europasamarbetet genom en del föreläsningar och aktiviteter. Vi kommunpolitiker var också ute i lördags för att möta Gävleborna och prata om hur EU och Europa påverkar oss här. Intresset var ganska svalt, men det får inte göra att vi slutar prata om detta utan snarare tvärtom.


Med tanke på vår oroliga omvärld och att protektionisterna vinner mark så måste vi som tror på öppenhet och frihandel bli ännu mer aktiva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar