fredag 20 januari 2017

Att fälla en regering eller inte fälla?

Igår gick vår moderata partiordförande ut och förklarade vår syn på vad som krävs för att vända utvecklingen i Sverige till det bättre. Som ledande oppositionsparti är det vårt ansvar och skyldighet att påvisa alternativet i svensk politik, detta gäller på alla politiska nivåer.

Denna oppositionspolitik måste ändå alltid grunda sig på ansvar och trovärdighet. Vår politik ska alltid var genomförbar för att från en dag till en annan kan vi sitta vid makten och då ska vi genomföra det som vi tidigare har påvisat behöver göras.

Men att gå från detta till att ha som varje strategi att fälla regeringens budget vid varje enskilt tillfälle är ändå ganska långt. Jag har varit med och fällt politiska ledningars budget vid två tillfällen. Vid första tillfället var när jag suttit som landstingsråd i ett par månader. Genom en avhoppad miljöpartist som kunde tänka sig rösta på oppositionens budget så förlorade sossarna en budgetomröstning 2008 i Landstinget Gävleborg. Vad som hände där efter var att centerpartiet spräckte Alliansen och satt sig i knät på sossarna och har så förblivit. Någon borgerlig politik har vi inte sett skymten av.

Den andra gången var i Gävle kommun 2015 där SD hade bestämt sig för att klämma åt sossarna i Gävle kommun. Vi blev riktigt förvånade att de gjorde det, de hade så sent som ett halvår innan röstat för att sossarna skulle styra och leda kommunen. Dessutom visste sossarna om detta och valde då att annonsera sin avgång under en ajournering av sammanträdet. Frågan vi ställde oss, vad gör vi nu. Tack vare att vi var väl förberedda så kunde vi med kort varsel ta över ledarskapet i kommunen, men det var långt ifrån säkert.

Båda dessa två visar på hur viktigt det är att alltid vara förbered. Vilka konsekvenser och vilka alternativ finns om man lyckas få igenom sin budget. Kommer regeringen/ledningen avgå? Finns det ett alternativt regeringsunderlag? Går det att få till en majoritet? Blir det nyval och vad kan hända då? Vad kommer dina samarbetspartier göra? Vad kommer dina motståndare att göra? Allt detta måste man ha en tanke om hur man ska hantera. Har man inte det så ska man vara väldigt försiktig med att fälla en ledning för fällandets skull. Se bara hur det blev i Regionen, vår budgetomröstning har sedan dess omöjliggjort ett borgerligt styre i regionen. I Gävle kommun däremot innebar detta en möjlighet att ta över ledningen.

Kan man då bilda ett regeringsunderlag med SD som stöd?

Riksdag och kommuner fungerar rent politiskt olika. I en kommun har man någon form av samlingsstyre vilket innebär att alla invalda partier i kommunstyrelse är med och styr en kommun. I Regeringen sitter endast de som statsministern har utsett och det är den statsminister som har störst stöd som regerar landet. Sedan bedrivs lagstiftning i riksdagens kammare medan regeringen styr myndigheterna. I kommunen fattar kommunfullmäktige endast ett fåtal principiella beslut medan kommunstyrelsen och övriga nämnder fattar de absolut flesta besluten.

Sverigedemokraterna är ett parti som har mycket tvivelaktiga historia, det finns även ett annat parti som har det. Men ett parti kan inte endast dömas utifrån sin historia utan även utifrån sina aktiva gärningar och aktuell politik. Här har Sverigedemokraterna sin tydligaste politiska fråga, man ogillar invandrare och invandring. Detta oavsett om det är en person som kommer hit eller om det är 160000. Sedan ställer man inte upp på arbetslinjen utan man är för högre skatter och högre bidrag till de som inte arbetar. Man vill inte ha arbetskraftsinvandring, vilket är en förutsättning för en fungerande arbetslinje. Man säger sig gilla försvaret men är emot Nato. Man är emot allt internationellt samarbete och frihandel, man är därför emot EU. Man tror inte på klimatförändringarna utan anser att SMHI är en propagandaorganisation. Men allt detta, förutom den första punkten, kan man förhandla bort om man får igenom sin invandringspolitik. Så deras grundfilosofi kan sammanfattas med de bevingade orden ”Givet them Hell” som deras partiledare uttryckte sig hösten 2014.

Däremot ska vi behandla SD som ett parti som väljarna har valt in. Jag har alltid sagt att vi ska respektera dem och att de sitter på väljarnas mandat och ska respekteras för det. Därför är det inte okej att kalla dem det ena och det andra eller vända dem ryggen som vissa gjort.

Så sammanfattningsvis så kan man säga att Sverige behöver en ny regering och då en Alliansregering, inte en rödgrön regering med stöd av ett eller två borgerliga partier. Det säkraste sättet att få till en sådan är att väljarna röstar på något av Allianspartierna vid nästa val och då är det såklart tryggast att rösta på oss moderater. SD är inte ett parti man kan samarbeta med men jag har inget emot att de rösta på de av våra förslag som de ställer upp på. Börjar man inleda ett samarbete med dem så vet vi vad en sådan förhandling förr eller senare kommer hamna i, stopp för all invandring.

Jag har fullt förtroende för att vår partiledning har full koll på det som jag skrivit och kommer fortsätta göra kloka avvägningar framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar