söndag 29 maj 2016

Några dagar i vänorten Jurmala

Invigningsparad för sommarsäsongen
i Jurmala under Svenskdagarna
 
Jag har i några dagar varit i Gävles vänort Jurmala i Lettland. Det är en av Gävles fyra vänorter i Europa. Det var 25 års jubileum av vänortsarbetet mellan Jurmala och Gävle som vi nu kunde uppmärksamma. Samarbetet började i samband med den Lettiska frigörelsen från Sovjet och samarbetet handlade först till en börja om hjälpa till med hjälpsändningar och sedan har samarbetet utvecklats men har under de senaste året runnit ut i sanden. Jag var inbjuden i egenskap som kommunfullmäktiges ordförande för att vara med och fira Svenskdagarna i Jurmala och deras invigningsfestival av sommarsäsongen.

Renovering av Kemeri Sanatorium
pågår
I samband med detta satt vi ned med dem och resonerade kring gemensamma utmaningar och vilka områden vi kan samarbeta kring. Exempelvis visade man på hur man kan arbeta med karriärcoachning av elever/studenter, reden i årskurs 1 arbetar man strukturerat med att eleverna ska börja fundera på vad vill hålla på med i framtiden sedan fortsätter detta strukturerade arbetssätt tills man lämnar gymnasiet. Det var även intressant att lyssna på hur man ser på stadsutveckling. Jurmala är en stad på ca 60000 invånare men har fortarande en väldigt grön stad med mycket grönområden och skogar mitt inne i staden. Frågan de ställer sig är hur man kan exploatera staden utan att förstöra deras unika gröna områden och fantastiska natur, här tror jag att Gävle och Jurmala har något att lära sig av varandra. Vi deltog även i delar av programmet man hade under Svenskdagarna tillsammans med den Svenska.

Baltic Beach Hotell innan renovering
Syftet med Vänorter är att ha ett ömsesidigt långsiktigt utbyte mellan våra kommuner. Ibland arbetar man lite mer intensivt och ibland lite mindre. Att hitta samarbeten i det vanliga arbetet i kommunerna tror jag är en framgångsfaktor.

I September kommer Jurmala till Gävle för motsvarande besök och då ska vi igenom Gävles utmaningar mer i detalj och sedan se hur vi går vidare i det återuppstartade samarbetet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar