tisdag 9 september 2014

Äntligen sjukvårdsdebatter i länet.


Nu är vi i slutspurten i valrörelsen. Vi ser att skillnaden mellan Alliansen och de röd-gröna minskar för varje dag. I landstingetvalet hade vi igår ett par debatter, först ut var en minidebatt mellan mig och socialdemokraternas landstingsrådskandidat i SVT. På kvällen hade länets tidningar en webbsänd debatt om den framtida regionen.

Väljarna intresse för sjukvården är stort. Väljarna anser just att sjukvården är en av de tre viktigaste frågorna i valet. Tyvärr så kopplar inte alla sjukvården till just landstingsvalet utan man tror att det är regeringen som har hand om detta.


Länets socialdemokrater gör inte mycket för att förtydliga det heller. I gårdagens debatt så pratar man hellre om de nationella förslagen man har än om de regionala. Läser man länets sossar valprogram för länet så framgår också att man inte har någon politik regionalt.

Utav deras 19sidor långa program så är det endast 4,5 som handlar om sjukvården. Vi moderater är tydliga med att vi prioriterar just sjukvårdens så i vårt 40sidors landstingsprogram så handlar 25 om hur vi vill förbättra sjukvården regionalt.

De 4,5 sidor som sossarna har skrivit ned om sjukvården så är det en del märkliga löften. Man skriver bl.a. att man vill stoppa utförsäljning av sjukhus. Vilka utförsäljningar av  sjukhus är det man ska stoppa? Jag noterar att det enda sjukhus som är upphandlat i länet är Bollnäs sjukhus och det nämns inte överhuvud taget i deras valprogram, förutom att man ska stoppa utförsäljningen. Vill man lägga ned Bollnäs sjukhus?

Man skriver även att ”Enbart den enskildes vårdbehov som ska avgöra vilken vård han eller hon ska få” Vad innebär detta? Kommer man inte göra några som helst ekonomiska prioriteringar i vården. De har under de senaste åren dragit ned på det som våra länsinvånare erbjuds, trots att det har påvisbara effekter för den enskilde.

Man hänvisade igår även till att om s vinner riksdagsvalet så kommer det mer resurser till landstinget som de ska använda till att anställa mer personal. Detta innebär 60miljoner kronor extra till Gävleborg, detta motsvarar endast 0,7% av landstingets totala budget. Dessutom så kommer man då även höja arbetsgivaraviften för ungdomar som gör att kostnaderna för Gälveborg höjs med 20miljoner. Man tar med ena handen och ger med den andra.

Ett bättre alternativ vore om man insåg att hyrläkarkostnaderna är för höga och om vi minskar kostnaderna till samma nivå som andra landsting så sparar vi 100miljoner.
Politik gör skillnad och jag hoppas att väljarna sätter sig ned och går igenom de olika partiernas program för att se vad partierna har för ambitioner.

Socialdemokraterna har styrt Gävleborg i 100 år och det är dags för ett maktskifte som bryter deras långa maktmonopol.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar